bennekomsvocaalensemble.nl

Welkom en nieuws

22-04-2019

Cantatedienst met Buxtehude op zondag 19 mei

Cantatedienst met Buxtehude op zondag 19 mei

CANTATE!

 

Zondag 19 mei is het Zondag Cantate, de vierde zondag na Pasen. 'Cantate' betekent 'Zingt!' Na Pasen is er alle reden tot zingen, zoals in psalm 98 staat: 'Zingt de Heer een nieuw lied.' En dat doen we! De gezamenlijke Hervormd - Gereformeerde avonddienst van die zondag 19 mei is namelijk een cantatedienst. Het Bennekoms Vocaal Ensemble verleent dan zijn medewerking en zingt o.a. de koraalcantate 'Nun lasst uns Gott, dem Herren, Dank sagen' van Dietrich Buxtehude (1637-1707).

 

De cantate is gebaseerd op een koraalmelodie van Johann Crüger uit 1587. We zullen dit koraal ook met allen samen zingen. Dat kan nog steeds, want het staat, in een vertaling van Ad den Besten, als lied 863 in het Liedboek. Het belooft een mooie dienst te worden, met samen zingen en met muziek, uitgevoerd door het Bennekoms Vocaal Ensemble. Zo zal uiteraard ook, heel toepasselijk, 'Cantate Domino' ('Zingt de Heer...') klinken, op muziek gezet door Hans Leo Hassler (1564-1612). Een ander koraal van Johann Crüger, 'Nun danket alle Gott', is te horen in een fraai motet van een onbekende componist uit de 18e eeuw.

 

Het Bennekoms Vocaal Ensemble wordt begeleid door Geeske Telgen en Tamara Voskuil, dwarsfluit, Jozien Peters, viola da gamba en Regina de Bakker, kistorgel. Het geheel staat onder leiding van Gert Winkelhorst. De voorganger in deze dienst is ds. Anne Verbaan-van den Heuvel.

 

Een ieder is van harte uitgenodigd op 19 mei naar de Brinkstraatkerk te komen, Brinkstraat 41, Bennekom. De dienst begint om 18.30 uur.

21-03-2019

Avondmuziek met bekende en minder bekende composities

Avondmuziek met bekende en minder bekende composities

Zaterdagavond 2 maart vulde de Oude Kerk aan de Dorpsstraat in Bennekom zich gestaag met belangstellenden die gehoor gaven aan de uitnodiging van het Bennekoms Vocaal Ensemble. Het was weer tijd voor de traditionele Avondmuziek. Onze dirigent, Gert Winkelhorst, was er weer in geslaagd een aantal fraaie voorbeelden van oude kerkmuziek op het programma te zetten.

 

Na een periode van intensieve, maar ook ontspannen repetities en een koordag met extra oefeningen van een zangdocente, mochten we het publiek laten meegenieten van deze prachtige muziek. De goed gevulde Oude Kerk, het voor deze muziek zo passende interieur en de geweldige akoestiek maakten het musiceren tot een feest. En het applaus en de reacties na afloop gaven ons het vertrouwen dat onze gasten er ook zo over dachten.

 

Afwisselend programma

Maar dat applaus was zeker niet alleen voor ons als BVE bestemd. De alt Mariska Wessel zong ter afwisseling twee maal een aria uit een cantate van J.S. Bach, waarbij in de begeleiding de hobo, bespeeld door Arjen Threels, een prachtige rol speelde: adembenemend! En ook de andere instrumentalisten zorgden ervoor dat deze Avondmuziek een feest was om mee te maken. Weliswaar niet altijd een feest van herkenning, want wie heeft er ooit gehoord van de componist Ernst Bröer? Maar zijn Messe nr. VI in C groot was een genot om te zingen en daardoor vast en zeker ook om naar te luisteren.

 

Verder klonk ook muziek van meer bekende componisten, zoals een motet van G.Ph. Telemann en van J.Ch.H. Rinck en ter afsluiting de Kantate 'Alles was ihr tut' van Dietrich Buxtehude. De twee a capella werkjes waar we mee begonnen, waren van Alessandro Grandi en Antonio Lotti. Onze luisteraars konden zo direct al ervaren hoe mooi ook muziek van minder bekende componisten kan zijn.

 

Ervaar het plezier van zingen
We hopen dat er ook luisteraars bij waren die niet alleen de vreugde van het toehoren willen beleven, maar ook het plezier van het zelf zingen. Zij kunnen gehoor geven aan de uitnodiging van het Bennekoms Vocaal Ensemble die bij de uitgang werd uitgereikt: Zing mee met het BVE!

 

Cantatedienst op 19 mei

Wilt u ons weer horen? Zondag 19 mei zingen we in de cantatedienst, 18.30 uur in de Brinkstraatkerk te Bennekom. Hartelijk welkom!

04-03-2018

Vocale kerkmuziek in Bennekom

Welkom op de website van het Bennekoms Vocaal Ensemble. Op de site vindt u nieuws, informatie en achtergronden van het koor dat zich toelegt op het zingen van kerkmuziek uit de 16e tot en met de 19e eeuw.

 

Veel plezier met ontdekken wat onze website te bieden heeft. Naast informatie over het koor, vindt u ook opnames met gedeelten van onze uitvoeringen. Mocht u na het lezen, kijken én luisteren nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan gerust contact op met één van onze koorleden. Wellicht inspireert het u om ook persoonlijk met ons en het repertoire kennis te maken. Tijdens een avondmuziek of cantatedienst of als zanger. Achter de knop 'Meezingen' leest u waar en wanneer we bij elkaar komen. U bent van harte welkom op een repetitieavond.