bennekomsvocaalensemble.nl

Welkom en nieuws

04-03-2018

Vocale kerkmuziek in Bennekom

Welkom op de website van het Bennekoms Vocaal Ensemble. Op de site vindt u nieuws, informatie en achtergronden van het koor dat zich toelegt op het zingen van kerkmuziek uit de 16e tot en met de 19e eeuw.

 

               foto: dorpsglossy 'Benn.' 

 

Veel plezier met ontdekken wat onze website te bieden heeft. Naast informatie over het koor, vindt u ook opnames met gedeelten van onze uitvoeringen. Mocht u na het lezen, kijken én luisteren nog vragen of opmerkingen hebben, neemt u dan gerust contact op met één van onze koorleden. Wellicht inspireert het u om ook persoonlijk met ons en het repertoire kennis te maken. Tijdens een avondmuziek of cantatedienst of als zanger. Achter de knop 'Meezingen' leest u waar en wanneer we bij elkaar komen. U bent van harte welkom op een repetitieavond.

03-03-2018

Vreugdevolle avondmuziek

 

De avondmuziek van het BVE op zaterdag 24 februari opende met een verrassing voor de toehoorders in de Oude kerk. Vlak voor acht uur hadden we ons, komend door de vrieskou, stilletjes achter in de kerk opgesteld, waarna we, naar voren wandelend, het programma openden met het vierstemmig a capella gezongen koraal 'De vreugde voert ons naar dit huis'.

 

Die vreugde was er zeker bij de koorleden. Samen zingen en begeleid worden door het ons vertrouwde instrumentaal ensemble, allemaal onder leiding van onze dirigent Gert Winkelhorst, is een vreugdevolle bezigheid. Zeker als je anderen in die vreugde kunt laten delen. Dan moet het op zo'n avond wel allemaal goed gaan en dat maakt het ook best spannend.

 

Aan het eind van de avond was de vreugde er nog steeds, zeker ook doordat we merkten dat we het laatste onderdeel, het vrij lange motet 'Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden' van J.C.F. Bach, konden zingen zoals het de bedoeling was. Zo aan het eind van het programma, met een mis van G. Ph. Telemann en Ch. Gounod en een korte cantate van Joh. Rosenmüller, afgewisseld met twee a capella stukjes, moet dan nog wel de concentratie aanwezig zijn om dat prachtige 'Ich lieg und schlafe...' goed tot zijn recht te laten komen. Aan het applaus dat volgde konden we ook merken dat dat gelukt was. En uit de reacties na afloop bleek dat ook onze toehoorders vreugde hebben beleefd aan deze Avondmuziek.

En dat ondanks het feit dat de goede luisteraars best gemerkt hebben dat sommige inzetten niet altijd even vlekkeloos verliepen.

 

We hopen dat er ook luisteraars zijn die niet alleen de vreugde van het toehoren willen beleven, maar ook de vreugde van het zelf zingen. Die kunnen gehoor geven aan de uitnodiging van het Bennekoms Vocaal Ensemble die bij de uitgang werd uitgereikt: Zing mee met het BVE! Voor meer informatie: www.bennekomsvocaalensemble.nl

 

Ieder jaar in februari treedt het Bennekoms Vocaal Ensemble naar buiten met zijn uitvoering van een Avondmuziek. Dit jaar was dat op zaterdag 24 februari, traditiegetrouw in de Oude Kerk van Bennekom. Na een periode van intensieve, maar ook ontspannen repetities en een koordag met extra oefeningen van een zangdocente, mochten we het publiek een aantal fraaie voorbeelden van ons repertoire laten horen: kerkmuziek uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw.