bennekomsvocaalensemble.nl

Het ensemble

Grote en kleine koorwerken

Het ensemble is in februari 2002 opgericht en heeft momenteel 26 leden. De muziek die beoefend wordt, is voornamelijk oude kerkmuziek: van Renaissance tot Romantiek. Het koor treedt naar buiten door het geven van concerten en het meewerken aan cantatediensten.

 

In de afgelopen jaren zijn er kleinere koorwerken gezongen van o.a. Telemann, Purcell, Schütz, Bruckner, Homilius en Mendelssohn. Verder grotere werken als ‘Lobet den Herrn’ en ’Sei Lob und Preis mit Ehren’ en het motet ‘Jesu meine Freude’ van J.S. Bach, twee motetten van J.C.F. Bach: ‘Wachet auf ruft uns die Stimme’ en ‘Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden’; de ‘Missa Brevis’ en de Adventscantate ’Machet die Tore weit’ van Telemann, vijf cantates van Buxtehude, de Missa ‘Aeterna Christi Munera’ van Palestrina, het ‘Gloria’ van Vivaldi en Psalm 42 van Mendelssohn.

De dirigent

Het koor staat sinds haar oprichting onder leiding van Gert Winkelhorst.

Sinds zijn vertrek in 1964 uit zijn geboorteplaats Varsseveld (waar hij vanaf 1954 organist was), studeerde hij van 1965-1975 orgel en theorie, bij wijlen Bé Hollander, destijds cantor-organist van de Grote kerk in Wageningen. In 1968 slaagde Gert Winkelhorst voor het diploma Kerkelijk Orgelspel A waarna hij verder studeerde voor het B-diploma. In datzelfde jaar werd hij organist van de Gereformeerde Kerk van Renkum en Heelsum. Na de invoering van het Liedboek voor de kerken richtte hij in deze gemeente een cantorij op. Tot 2008 was hij hier cantor-organist. Vanaf 1975 volgde Gert een opleiding tot koordirigent bij de F.N.Z. en sloot dit in 1977 af met een diploma. Lange tijd was hij vaste begeleider van het Chr. Gemengd Koor Con Amore in Bennekom en maakte concertreizen naar Denemarken en Engeland.  Van 1995 tot 1999 nam hij jaarlijks deel aan Markt(orgel)concerten in de Grote kerk van Wageningen. In 2002 richtte Gert het Bennekoms Vocaal Ensemble (BVE) op. Verder is hij sinds 1982 organist van de Gereformeerde Kerk van Bennekom.

De zangers

Het Bennekoms Vocaal Ensemble heeft momenteel drieëntwintig zangers. Zeven sopranen, acht alten, vier tenoren en vier bassen. De huidige leden komen onder andere uit Bennekom, Ede, Wageningen, Renkum, Oosterbeek, Arnhem en Zeist. Bij uitvoeringen wordt regelmatig meegewerkt door solisten.

 

Foto's van de leden vindt u in het fotoalbum 'De leden van het Bennekoms Vocaal Ensemble'.

 

Het Bennekoms Vocaal Ensemble wordt momenteel gevormd door:

Sopranen:

Betty van Geffen, Saskia Gunst, Yvonne Koffijberg, Iris Reitsma, Greetje Schoonveld, Marijtje Visser.

Alten:

Riek Geurink, Wilna Hoogenboom, Fokje Kuiphof, Hannah de Miranda, Reineke Reiffers, Anneke van Staveren.

Tenoren:

Teus van den Brink, André Feenstra, Roel van der Voort, Nico Vos.

Bassen:

Kees van der Hoek, Johan van Staveren, Hans Vos.

De instrumentalisten

Het BVE heeft inmiddels een trouwe groep instrumentalisten om haar heen verzameld die aan de verschillende uitvoeringen meewerkt. De samenstelling van de groep verschilt al naar gelang de uit te voeren werken. De min of meer vaste bezetting bestaat uit een viertal violen, een viola da gamba, een contrabas en een continuo (orgel).